De afgelopen vijf jaar verdubbelde het aantal cocaïnegebruikers in behandeling. Bij verslaafden met kinderen is cocaïne de populairste drug. Veel minder zichtbaar zijn de sporadische en regelmatige gebruikers, niet zelden dertigers en veertigers met eerbaar werk, een hypotheek en enkele koters onder hun dak. Knack sprak met vaders en moeders die quality time kopen aan vijftig euro per gram. (Verschenen in Knack, 28/6/2017)
Read MoreHij zal met plezier drie miljoen drugsgebruikers afslachten zoals Hitler drie miljoen joden heeft vermoord. De in juni aangetreden Filipijnse president Rodrigo Roa Duterte belooft zijn volk van drugsmisdaad te bevrijden en verzekert niets om mensenrechten te geven. Blijft het bij populistische retoriek of wordt de Filipijnen in sneltempo de nieuwe paria van de internationale gemeenschap? “Zijn actieve aanmoediging om mensen te doden creëert een klimaat van geweld.” (Verschenen in Vrij Nederland en Knack, 2 november 2016)
Read MoreOn March 21st and 22nd president Barack Obama will head to Cuba. For the first time since 1928, an American president in office visits the communist enemy in the backyard. The ice-box diplomacy is thawing, the trade embargo wavers. Yet it isn’t Obama and Raul Castro, but rather the Cuban citizens who bring about the real change. Five Cubans testify about dancing on a tight rope between authoritarianism and the lust for survival. (Published in The Daily Beast, Vrij Nederland and Knack, 20/3/2016)
Read MoreEen nieuwe generatie muzikaal talent staat te trappelen om de wereld te veroveren nu de isolatie van Cuba na vijftig jaar voorzichtig barsten begint te vertonen. Bang voor de westerse invloeden die zo ook binnen- komen, zijn ze niet. Zangeres Daymé Arocena: ‘Onze roots zijn te sterk om verloren te gaan.’ (Verschenen in Vrij Nederland, 9/1/2016)
Read MoreStaatloos, vervolgd, weggezuiverd
Onder applaus van het Westen heeft Myanmar de militaire dictatuur achter zich gelaten, maar voor de 800.000 Rohingya-moslims is in de nieuwe democratie geen plaats. 125.000 Rohingya werden uit hun woonst verdreven en in kampen opgesloten, honderden moslims door boeddhisten afgeslacht. Aangewakkerd door extremistische monniken verspreidt het etnisch geweld zich naar andere streken. (Verschenen in Knack, 11/9/2013)
Read More5,5 miljoen kinderen in de wereld zijn slaven. Ze werken gedwongen op het veld, in huis of in de prostitutie. Kindslaven in Benin getuigen. “Nadat hij met zijn mes in mijn rug kerfde, smeerde hij pikante pepers in de wonden.” (Verschenen op De Correspondent en in Knack, 17/6/2015)
Read MoreSeksueel geweld is een van de gruwelijkste facetten van de oorlog in Oost-Congo. Het is ook een van de meest gemediatiseerde en lucratieve. Een verhaal van creatieve cijfers, valse slachtoffers en opportunistische hulp. “Verkrachtingsslachtoffers worden gereduceerd tot handelswaar.” (Verschenen in Elsevier en Knack, 30/4/2014)
Read MoreWij kennen ze van het milieuprotocol. Maar voor Japanners is Kyoto de oude keizerlijke hoofdstad. Een plek van tradities, theeceremonies en geisha's. En van spiritualiteit: heel wat van de talloze boeddhistische tempels heb je er voor jou alleen. (Verschenen in Weekend Knack, 9/2/2015)
Read MoreStrategisch belangrijk gelegen favela’s, die decennia- lang onder de heerschappij van drugsbendes vielen, werden in de aanloop naar het WK ‘gepacificeerd’ of gezuiverd. Behalve een politiemacht zouden er basisvoorzieningen en burgerrechten komen, maar daarop blijven de favelabewoners wachten. ‘De overheid verkiest propaganda boven scholen en rioleringen’, klagen ze. Ondertussen flakkert het geweld weer op. (Verschenen in Knack, 18/6/2014)
Read MoreIn 2006 verklaarde de pasverkozen president Felipe Calderón de oorlog aan de drugsbendes. Het bleef niet bij retoriek. Meer dan 50.000 militairen werden de Mexicaanse straten ingestuurd. Zes jaar later zijn grote delen van het land tot oorlogsgebied herschapen. (Verschenen in Knack, 2012)
Read MoreTerrorisme financieren, misdaadgeld witwassen, domiciliefraude: Al maanden regent het schandalen waarbij belastingparadijzen betrokken zijn. Maar de geslagen hond bijt terug. “Dit is economische herkolonisatie. Europa vertelt ons wat te doen, verdwijnt met het geld en laat slechts verschroeide aarde achter.” (Verschenen in Knack en Vrij Nederland, 2016)
Read MoreIn de nasleep van een allesverwoestende aardbeving brachten VN-blauwhelmen cholera naar Haïti. Meer dan 9.000 mensen lieten het leven. Bijna zes jaar later raken maandelijks nog steeds duizenden Haïtianen besmet. Slachtoffers en mensenrechtenspecialisten roepen de Verenigde Naties op het matje en eisen gerechtigheid. Na een nieuw vernietigend rapport erkent de VN voor het eerst zijn rol in de cholera-epidemie. (Verschenen in Knack en Vrij Nederland, 2015)
Read MoreRuim een jaar na hun ontvoering worden 219 jonge vrouwen uit het Nigeriaanse Chibok nog steeds vermist. Jan De Deken reisde naar het dorp dat de hele wereld kent, maar dat geïsoleerd zijn eigen strijd blijft leveren. (Verschenen in Knack en Vrij Nederland, 2015)
Read More