Jan De Deken
Jan De Deken (1985) studeerde journalistiek aan de Arteveldehogeschool en internationale politiek aan de Universiteit Gent. Hij leerde Spaans op Erasmus in Valencia, Portugees tijdens een tweede uitwisselingsproject in Lissabon en ouderwets journalistiek veldwerk op stage bij de Surinaamse krant De Ware Tijd.
Hij werkte als freelancecorrespondent vanuit Rio de Janeiro en schreef reportages vanuit meer dan dertig landen, waaronder Rwanda, Zuid-Afrika, China, de Filipijnen, Japan, Bulgarije, Mexico, El Salvador, Uruguay, Haïti en de VS. Hij berichtte vanuit de Rohingya-kampen in Myanmar, legde in het oosten van Congo de commerciële exploitatie van verkrachtingsslachtoffers bloot en bezocht in Nigeria als eerste journalist in lange tijd het door Boko Haram-terreur geplaagde Chibok. Zijn reportages verschenen onder andere in Knack, De Standaard, De Morgen, De Tijd, Het Laatste Nieuws, De Correspondent, Trouw, de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, Elsevier en The Daily Beast. Mensenrechten, migratie, conflict en ontwikkeling zijn onderwerpen die hij van nabij opvolgt.
In 2013 begon De Deken aan een wereldwijde reis op zoek naar wat mensen gelukkig en ongelukkig maakt in verschillende culturen en levensomstandigheden. Die zoektocht bleef jarenlang uitdijen. Op 17 april 2018 verscheen bij uitgeverij Querido het boek ‘Melk, honing, kerosine: op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld’.
Zijn huidige uitvalsbasis is Gent.